Vitamine D niveau in maart op dieptepunt

In maart, het roerige staartje van de winter, is het vitamine D niveau bij veel mensen op zijn dieptepunt. Vanaf half september is er in Nederland namelijk niet genoeg zonkracht om deze vitamine aan te kunnen maken.

 

Wanneer men in de wintermaanden niet structureel vitamine D supplementen slikt of regelmatig een zonnebank pakt, kan er een serieus tekort ontstaan. Veel mensen zijn in de wintermaanden dan ook een stuk minder weerbaar waardoor een griepepidemie zoals in februari van dit jaar de ruimte krijgt om om zich heen te slaan.

 

Vitamine D supplementen lijken een logische stap om het tekort weg te werken. Maar onderzoek wijst uit dat supplementen vaak niet goed worden opgenomen omdat er een initiële grotere startdosering nodig is om de opname ‘aan te zwengelen’. Aan de andere kant kan men ook teveel slikken zodat het juist inwendige schade kan berokkenen. De juiste dosering vaststellen is dus belangrijk.

Bij zonlicht van zon of zonnebank is dat overbodig: ons lichaam reguleert het D-niveau zelf en een overdosis vitamine D is dus niet aan de orde. Een paar weken de zon opzoeken in de winter is echter niet voor iedereen weggelegd. Met regelmaat een kwartiertje tot 20 minuten zonnen onder een zonnebank is natuurlijk en een betaalbaar alternatief.

 

De zon is altijd de meest natuurlijke manier geweest om aan vitamine D te komen. Natuurlijk kleven er ook risico’s aan zonnen, met name verbranding door een teveel aan zonlicht, maar wanneer je op een normale manier omgaat met zonnen is dit uit te sluiten. Een aantal instanties verkondigen daarom inmiddels dat men dagelijks 20 tot 30 minuten zonlicht nodig heeft voor een gezond niveau van vitamine D. Dat klinkt goed maar in Nederland lukt dat alleen in de zomermaanden (van mei t/m half september) als de zon schijnt en voldoende zonkracht heeft.

 

Af en toe een zonnebankje pakken zal dus een positief effect hebben op je vitamine D niveau, zeker in maart!