Altijd smeren in de zon?

Wat doet zonnebrand precies? Moet ik per se smeren, ook al verbrand ik bijna nooit? Hoe weet je welke factor je moet hebben?

 Overmatige blootstelling aan de zon veroorzaakt een huidreactie, waardoor iemand verbrandt. Afhankelijk van de sterkte en duur van de blootstelling aan de uv-stralen en het huidtype wordt bepaald hoe snel dit proces verloopt. Mensen met een licht huidtype verbranden eerder dan degenen met een donkere huidskleur omdat zij minder pigment hebben.

Na elke zonverbranding loop de huid schade op. Als dit zich door de jaren heen opstapelt, bestaat een verhoogd risico op huidkanker. Jarenlange blootstelling aan uv-straling zorgt sowieso voor voortijdige huidveroudering van de huid (rimpels, pigmentvlekken). Zo’n zonverouderde huid is weer vatbaarder voor het ontstaan van huidkanker.
Vermijd langdurige blootstelling aan de zon, met name tussen elf uur ‘s ochtends en drie uur ‘s middags wanneer deze op z’n sterkst is. Draag bedekkende kleding en hoofddeksels of gebruik zonnebrandcreme.

Een zonnebrandcreme bevat stoffen die de uv-straling wegfilteren. Smeer je met en Sun Protection Factor (SPF) van 30, dan kun je 30 keer zolang in de zon doorbrengen zonder te verbranden. Als iemand onbeschermd na 20 minuten zou verbranden, dan gebeurt dit met factor 30 pas na dertigmaal 20 minuten. Voorwaarde is dat de creme dik genoeg wordt aangebracht. In de praktijk blijkt dat mensen te dun en te weinig frequent smeren. Ook al wordt op de fles vermeld dat het goedje de hele dag actief en waterbestendig zou zijn, blijkt in de praktijk dat het effect door zweten en zwemmen afneemt. De SPF is getest onder laboratoriumcondities en is dus een soort theoretische waarde.

Geadviseerd wordt altijd minimaal factoor 15 te kiezen en elke twee uur te smeren.

Bron: Telegraaf, J. Termaat. Dr. Tim Smits Dermatoloog Maxima MC.